Dietetyk kliniczny Bydgoszcz
Dietetyk kliniczny zajmuje się oceną, planowaniem i wdrażaniem terapii żywieniowej dla pacjentów z różnymi schorzeniami i potrzebami zdrowotnymi. Ocenia, czy pacjent jest odpowiednio odżywiony, bada jego nawyki żywieniowe, a także analizuje wyniki badań laboratoryjnych. Na podstawie diagnozy i indywidualnych potrzeb pacjenta, dietetyk opracowuje spersonalizowany plan żywieniowy, który uwzględnia wszelkie schorzenia oraz preferencje pacjenta. Dietetyk kliniczny w Bydgoszczy informuje pacjentów o zasadach zdrowego odżywiania, pomagając im zrozumieć, jak dieta wpływa na ich stan zdrowia.
Wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych
Dietetyk pomaga w zarządzaniu dietą w przypadku takich schorzeń jak cukrzyca, otyłość, choroby serca, nietolerancje pokarmowe czy choroby nowotworowe. Regularne kontrole i oceny postępów pacjentów w stosowaniu diety są kluczowe. Dietetyk dostosowuje plan żywieniowy w miarę potrzeb. Dietetyk kliniczny współpracuje z lekarzami, pielęgniarkami i innymi pracownikami służby zdrowia, aby zapewnić kompleksową opiekę pacjentom. Dietetyk może również pracować z rodzinami pacjentów, aby wspierać ich w dostosowywaniu nawyków żywieniowych w domu.
Kiedy warto się zgłosić do dietetyka klinicznego?
Zgłoszenie się do dietetyka klinicznego nie dotyczy tylko osób, które chcą zrzucić wagę – jego pomoc jest szczególnie ważna w leczeniu wielu chorób przewlekłych, zaburzeń metabolizmu, alergii czy w trakcie rehabilitacji. Odpowiednio dobrana dieta może wspomóc leczenie, poprawić jakość życia, a także zapobiegać rozwojowi wielu schorzeń. Jeśli nie są Państwo pewni, jak dieta wpływa na Wasze zdrowie, warto zasięgnąć porady dietetyka klinicznego.
Dietetyk mgr Angelika Lubińska
Zaufaj mi:
- jestem absolwentką uczelni medycznej – Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy,
- jestem dietetykiem klinicznym w zespole żywieniowym w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. dr. Antoniego Jurasza (pracuję na oddziałach chirurgicznych),
- centrum moich zainteresowań jest dietoterapia, chirurgia i żywienie w okresie okołooperacyjnym. Zgłębiam zasady związane z modyfikacją codziennej diety przed operacjami, a także po nich,
- mam kilkuletnie doświadczenie w pracy z pacjentem indywidualnym jako dietetyk kliniczny. Dzięki temu, teorię przyswojoną w trakcie studiów, miałam okazję przełożyć na praktykę w przypadku wielu różnorodnych problemów,
- ciągle podnoszę swoje kompetencje w zakresie dietoterapii poprzez udział w szkoleniach i konferencjach z tego zakresu,
- swoją pracę opieram na dostępnych dowodach naukowych, na bieżąco śledzę kolejne badania i odkrycia. Poświęcam dużo czasu na zgłębianie publikacji.
Specjalizuje się w dietoterapii:
- chorób przewodu pokarmowego (w tym m.in. w zespole jelita krótkiego, po zabiegach chirurgicznych, w sytuacji wyłonienia stomii jelitowych),
- chorób sercowo-naczyniowych (w tym m.in. w dyslipidemii, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, niewydolności serca),
- chorób układu dokrewnego (w tym m.in. niedoczynność/nadczynność tarczycy, hashimoto, zespół metaboliczny, insulinooporność, cukrzyca typu 2, zespół policystycznych jajników),
- otyłości i niedowagi.
Co mogę Ci zaproponować?
- konsultacja dietetyczna (online bądź stacjonarnie u pacjenta)
- konsultacja kontrolna (online bądź stacjonarnie u pacjenta)
- zalecenia dietetyczne
- indywidualny jadłospis 7-dniowy
- pakiet standard (obejmuje konsultację dietetyczną, zalecenia, indywidualny jadłospis 7-dniowy)
Wybierz konsultację jeżeli:
- pragniesz przeanalizować swój obecny sposób odżywiania i otrzymać poradę w kwestii diety oraz zmian których warto dokonać
- nie radzisz sobie z żywieniem po wypisie ze szpitala i potrzebujesz wskazówek i pomocy by proces powrotu do zdrowia był jak najbardziej optymalny
- chcesz nauczyć się jak samodzielnie radzić sobie z dietą by nie zdominowała ona całego Twojego życia
Co da Ci jadłospis?
- indywidualnie opracowany plan żywieniowy pozwoli Ci na osiągnięcie trwałych efektów
- indywidualnie przygotowany pozwoli na przełożenie teorii pochodzącej z zaleceń dietetycznych w praktykę
- pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze (racjonalne zakupy, znaczne ograniczenie bądź wyeliminowanie marnowania żywności)
- pokaże Ci, że dieta w okresie około operacyjnym nie musi być monotonna i być tylko przykrą koniecznością


